23/9/2016: Σύσκεψη στο ΥΠ.Α.Α.Τ.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΥΠΑΑΤΆκρως παραγωγική συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΑΑΤ, είχαν τα Μέλη της Διοίκησης του Συνδέσμου Κων/νος Σπανούλης και Κώστας Γιωτάκος.
Στη δίωρη σύσκεψη τέθηκαν μια σειρά ζητημάτων που αφορούν:
  • Προκύρηξη νέων περιβαλλοντολογικών προγραμμάτων
  • Προκήρυξη ευέλικτων Σχεδίων Βελτίωσης, για τα έργα Net Metering

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου, δεν έθεσαν απλώς "αιτήματα" στον κ. Αποστόλου, αλλά έναν έτοιμο "σκελετό σχεδιασμού", με απώτερους στόχους:
α) Στα περιβαλλοντολογικά:
- Να κερδηθεί χρόνος και να μην μείνει ανεκμετάλλευτο το Π.Α.Α. ούτε μια χρονιά 
- Να αποφευχθούν "τεχνικά λάθη", δεδομένου ότι οι υπό ένταξη αγρότες ετοιμάζονται ήδη για τις φθινοπωρινές σπορές, ενώ το πρόγραμμα δεν θα είναι έτοιμο. Στο πλαίσιο αυτό θα προγραμματιστεί μια "προενημέρωση" του αγροτικού κόσμου. 
β) Στα Σχέδια Βελτίωσης για το Net Metering:
- Να κερδηθεί χρόνος και να μην χαθεί άλλη μία ποτιστική σεζόν
- Να προκηρυχθεί πρόγραμμα μέσα απ' το Π.Α.Α. με δυνατότητα απορρόφησης ύψους 150 εκ. €υρώ, με αρχική κάλυψη ενίσχυσης τουλάχιστον 2.000 αγροτοπτηνοκτηνοτρόφων και αλιαίων.
Η χρονική εκτίμηση για τις προκηρύξεις των δύο προγραμμάτων, είναι τα τέλη Οκτωβρίου.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ AFO.GR
Η ωφελιμότητα της χθεσινής σύσκεψης, δεν προκύπτει μόνο από την δρομολόγηση δύο βασικών αγροτοκτηνοτροφικών προγραμμάτων, αλλά και από άλλες παραμέτρους, μερικές εκ των οποίων είναι οι εξής: 
1. Κατ' αρχάς, διαλύθηκαν μύθοι, σχετικά με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Θεμάτων. Μύθοι, που μέσα από παραφιλολογία και άγνοια, πέρασαν τα σκαλιά αρκετών Υπουργείων. Ήταν αναπόφευκτο ότι θα περνούσαν και από το καθ' ύλην αρμόδιο Υπουργείο των αγροτών.
2. Έγινε αντιληπτό ότι ο Σύνδεσμος, θέλει και μπορεί, όχι μόνο να υποβάλει ένα αίτημα, αλλά να υποστηρίξει και τις τεχνικές ακολουθίες του ή ακόμα και να τις παραδώσει έτοιμες
3. Έγινε αντιληπτό ότι η τετράχρονη πορεία του Συνδέσμου ακολουθεί μια απόλυτα ευθεία γραμμή και η ενασχόλησή του δεν είναι με την παραπολιτική, αλλά με την παραγωγική πολιτική.
Εάν θα έπρεπε να βρεθεί κάτι το "μεμπτό" στα παραπάνω, αυτό θα ήταν το εξής:
 - Θα έπρεπε να περάσει τόσος καιρός, ώστε να γίνουν αντιληπτά κάποια εμφανή πράγματα...;