10/12/2016: Στους Σοφάδες

ΣΟΦΑΔΕΣ
Αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Συνδέσμου, στην ανοικτή ενημερωτική συγκέντρωση στους Σοφάδες, το Σάββατο 10/12/2016.

Δεξιά, ο Γιάνης Τσιτόγλου
που άνοιξε την εκδήλωση  • Video κάτω:
Η εισήγηση του Κώστα Γιωτάκου

  • Η τοποθέτηση του Γιώργου Μαχά:
  • Η ενημέρωση από τον Κώστα Σπανούλη:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΚΙΝΟΣ
  • Η τοποθέτηση του Σάκη Μαρκινού στους Σοφάδες, το Σάββατο 10/12/2016
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο κ. Μαρκινός, διετέλεσε αντιδήμαρχος του Δ. Καρδίτσας και πριν από τρείς μήνες εξελέγει πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, ιδιότητες που στην Ελληνική πραγματικότητα αξιολογούνται αμφίσημα. Ένα στοιχείο που προσθέτει ουσιαστικά δεδομένα στο βιογραφικό του Θανάση, είναι το -ουτοπικό στους μικρόκοσμους- προ δεκαετίας όραμά του, για δημιουργία αεροδρομίου στην Καρδίτσα.
Σ' αυτούς τους "μικρόκοσμους" το σχέδιο λοιδωρήθηκε αλλά και πολεμήθηκε, δικαιώνοντας τη ρήση του Μαχάτμα Γκάντι:
- " Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν και μετά τους νικάς! "
Το αεροδρόμιο σήμερα υφίσταται, απογειώνονται και προσγειώνονται αεροπλάνα και δημιουργήθηκε ήδη η προοπτική.
Παρεπιπτόντως, ως νοήμων αγρότης, δεν θα μπορούσε και να μην είναι ιδρυτικό Μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων.
Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΚΟΝΔΡΑ
"Χέρι-χέρι" βάδισαν το 2013, στελέχη του Συνδέσμου και η (τότε) βουλευτής Καρδίτσας: Ασ. Σκόνδρα.
Εάν αυτό σήμερα -που ο Σύνδεσμος διανύει την ...εφηβεία του-  θεωρείται κεκτημένο εώς και δεδομένο, τότε το 2013 (λίγους μήνες μετά τη γέννηση του Π.Σ.Α.Θ.), δεν ήταν εύκολο.
Το γεγονός, αντικαπτροπίζει την αίσθηση υψηλής αντίληψης, την κ. Σκόνδρα.
Κάτω, η παρέμβασή της:

ΣΤΟΥΣ ΣΟΦΑΔΕΣ

Ο "κουρνιαχτός" της ενημερωτικής εκδήλωσης στους Σοφάδες το Σάββατο, δεν μπορεί να ...καταγραφεί σε κάμερα, αλλά είναι και αχρείαστο, αφού αφορά τον ευρύ πυρήνα των Μελών του Συνδέσμου., άρα είναι ...μη αμφισβητούμενο!

Σ' αυτό τον πυρήνα απευθύνονται (δημοσίως) οι συντάκτες και αναλυτές του afo.gr και δίνουν επιγραμματικά τη "Σαββατιάτικη σούμα":

  • Η Καρδίτσα, είναι μια περιοχή που ενδιαφέρει πρωτίστως το Σύνδεσμο για σημειολογικούς λόγους που έχουν έρισμα στο γεγονός ότι πρόκειται για μια "συνιδριτική περιοχή" του φορέα, αλλά -κυρίως- επειδή έχει ένα πολυετές παρελθόν στους αγροτικούς αγώνες, στους περισσότερους εκ των οποίων αποτέλεσε τη σπίθα για Πανελλήνιες αγροτικές εκρήξεις.      
  • Ο Σύνδεσμος δεν έχει λόγους να δημιουργεί ιδιαίτερες συνθήκες προσέλκυσης ακροατηρίου, πέραν των ανακοινώσεων, άρα οι 160 αγρότες που βρέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων -εκ των οποίων οι συντριπτικά περισσότεροι δεν ήταν Μέλη- κινήθηκαν με βάση το προσωπικό τους ενδιαφέρον.
  • Το σημαντικό -από όσα εισπράττουμε πλέον Κυριακή και Δευτέρα- είναι ότι αυτοί οι αγρότες, που είχαν την πρώτη γνωριμία με τον Σύνδεσμο, έφυγαν "χορτάτοι" από τους Σοφάδες, όχι από ...εξαγγελίες ή ατέρμονες κορώνες διαμαρτυρίας, αλλά από ανακοινώσεις για εξελίξεις που θα γίνουν μετά από 3 και 4 μήνες!
  • Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο, είναι ότι πολλοί από τους παρευρισκόμενους αγρότες, αισθάνθηκαν την ανάγκη να μας μεταφέρουν -έμμεσα ή άμεσα- αυτό που αποκόμισαν. Ουσιαστικά δηλαδή, από σήμερα έγιναν στα χωριά τους, οι "ταχυδρόμοι", αυτού που απεκόμισαν.
  • Το παραπάνω έχει ιδιαίτερη σημασία, εάν αναλογιστούμε ότι οι αγρότες που θα γίνουν κομιστές των όσων είδαν και αντιλήφθηκαν, είναι άνθρωποι που έχουν ιδιαίτερο ειδικό βάρος στις κοινωνίες των χωριών τους. 

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Αφήνοντας πλέον το "δέντρο" και προσπαθώντας να δούμε το "δάσος", η διαπίστωση πως η συγκέντρωση των Σοφάδων δίνει νέα ροπή στο γράφημα διαπλάτυνσης του Συνδέσμου, μόνο αβάσιμη δεν είναι.