Όσα πρέπει να ξέρω, για τις πληρωμές φωτοβολταϊκών και τη διαμαρτυρία της 14/2/2017

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΛΑΓΗΕ

Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ αφελής κάποιος, για να πιστεύει ότι επειδή ο Λ.ΑΓ.Η.Ε. δεν πλήρωσε (ακόμα) τα φωτοβολταϊκά για τον Ιούλιο, θα προκληθεί ...κρίση στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών.
Μιλάμε, για τόοοσο μεγάλη αφέλεια, από τους εχθρούς που -αναπόφευκτα-  δημιούργησε η δράση του Συνδέσμου, όλα τα αυτά τα χρόνια.

Θα μπορούσαμε πραγματικά, να εξευτελίσουμε κάθε επώνυμη άποψη που διατυπώθηκε για τα συμβάντα των τελευταίων ημερών. Ο λόγος που δεν το κάνουμε σήμερα, είναι επειδή στις περιπτώσεις των επώνυμων αφελών, υπάρχει ακόμα περιθώριο για τον πάτο του βαρελιού. Οπότε, θα είναι πιο εύκολο το έργο μας στο μέλλον, που θα ...ξαναματαεπανέλθουμε στα συμβάντα των τελευταίων ημερών!
Είναι βέβαιο ότι θα τον πιάσουν τον πάτο, διότι δεν έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν, ούτε μια "κακή κατάσταση", ούτε μια "ευνοϊκή κατάσταση". Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια, θεωρούν ότι η μη πληρωμή του Ιουλίου, είναι γι αυτούς μια ευνοϊκή κατάσταση.   

Από την πρώτη παράγραφο του πονήματος, αυτό που θα πρέπει να κρατήσουν οι επώνυμοι αφελείς, είναι ότι ...δεν βρίσκονται στον πάτο, αντίθετα από ότι πιστεύουν εκατοντάδες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, σήμερα το afo.gr τους αναβαθμίζει, σε σχέση με την κρίση εκατοντάδων παραγωγών. 

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η παρουσία του Συνδέσμου στο Υπουργείο Ενέργειας, κρίνεται απολύτως επιτυχημένη

Τα Μέλη αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και έδωσαν ένα ακόμα δείγμα γραφής ότι ο Π.Σ.Α.Φ. είναι ένας σύλλογος με συγκεκριμένη οντότητα, αρχή, μέση και τέλος.

ΑΜΕΛΗΤΕΟ ΣΥΜΒΑΝ

Το μελανό σημείο της ημέρας; 
- Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν προχώρησε η πληρωμή του Ιουλίου.
Είναι σημαντικό αυτό το γεγονός, σε σχέση με το "όλον του πράγματος" της 14ης Φεβρουαρίου;
Η απάντηση είναι: Όχι.

Όσο κι εάν αυτό φαίνεται προκλητικό, για ανθρώπους που τα οικονομικά τους είναι σε δεινή κατάσταση, το ότι η εξόφληση του Ιουλίου δεν έγινε "σήμερα", είναι αμελητέο συμβάν, σε σχέση με τα παρελκόμενα της διαμαρτυρίας, αλλά και όσα θα προκληθούν τις επόμενες εβδομάδες εξ' αιτίας αυτής, μερικά εκ των οποίων αναφέρουμε παρακάτω.

ΔΥΟ ΦΡΑΣΕΙΣ

Η συζήτηση των εκπροσώπων με τον κ. Σταθάκη, πραγματοποιήθηκε σε πάρα πολύ καλό κλίμα. 
Έχει σημασία, να μεταφέρουμε αυτολεξεί, δύο φράσεις του Υπουργού:
 • Αναφερόμενος στην πληρωμή του Ιουλίου:
- " 'Αστο αυτό, σου είπα ότι τα 100 υπάρχουν και θα δοθούν σήμερα....."
 •   Αστειευόμενος, στη συζήτηση για την πληρωμή της παραγωγής Αυγούστου και στην πίεση των παρευρισκομένων:
- "Εσείς είστε χειρότεροι κι απ' την Τρόικα...."

ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ

Η πρακτική του Συνδέσμου μέχρι σήμερα, είναι η υποστήριξη των ανθρώπων που κατέχουν θέσεις ευθύνης. Αυτό, συμβαίνει για όλους τους Υπουργούς Αγ. Ανάπτυξης και Ενέργειας από το 2013 μέχρι σήμερα καθώς επίσης και για τις Διοικήσεις του Λ.ΑΓ.Η.Ε.
 • Το ερώτημα που απασχολεί τους ανθρώπους του Συνδέσμου τις τελευταίες εβδομάδες, είναι εάν στο τρίγωνο μεταξύ: ΥΠ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ/ΛΑΓΗΕ/ΔΕΗ χρησιμοποιούνται "λαγοί και πετραχήλια", ώστε να αποδομηθούν ουσιαστικές καταστάσεις και πρόσωπα των Α.Π.Ε.
Είναι ένα ερώτημα που σήμερα το κάνουμε "φωναχτά" και θα απαντηθεί -όπως και νάχει- στις επόμενες βδομάδες και μήνες.

ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ 28ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Το νεό ραντεβού των εκπροσώπων Π.Σ.Α.Φ. και Σ.Π.ΕΦ. με τον κ. Σταθάκη, που ορίσθηκε για τις 28/2 είναι σημαντικό για τη συνέχεια, ακριβώς επειδή θα έχουν μεσολαβήσει όλα τα προηγούμενα.  

ΟΙ ΑΥΛΟΙ ΕΙΔΑΝ ΦΩΣ ΚΑΙ ΜΠΗΚΑΝ

Σε κάθε περίπτωση, ο Σύνδεσμος διαβουλεύεται, ενημερώνεται και ενημερώνει αποκλειστικά τα 1.500 Μέλη του και αυτούς λαμβάνει υπόψιν.
Η διαβούλευση -να το θυμίσουμε- γίνεται ηλεκτρονικά, αλλά και με επιτόπια παρουσία σχεδόν κάθε μήνα σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε όλη τη χώρα. Ποτέ και κανένας φορέας στη χώρα, δεν πραγματοποίησε συνεχείς επισκέψεις στον τόπο των εμπλεκομένων. Μόνο ένας!
  
Η άυλη παρουσία πολιτών με συγκεκριμένη νοημοσύνη που (απλώς) "είδαν φως και μπήκαν..." και "....έχουν άποψη..." είναι  πολύ χρήσιμη, διότι επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη γνωρίζει ...κόσμος και ντουνιάς:
- Ότι ο Σύνδεσμος με τους αγρότες που έχουν φωτοβολταϊκό, κατάφερει να εδραιωθεί απολύτως, σε ένα χώρο εντελώς ξένο με την προγενέστερη παρουσία τους σε αυτή την μάταιη ζωή.

Αυτό το γεγονός, είναι ένας διαρκής πόνος για τους άυλους, αλλά και μια εποικοδομητική απασχόληση στην ανούσια καθημερινότητά τους.      

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ Λ.ΑΓ.Η.Ε.

Την Παρασκευή 17/2 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του Λ.ΑΓ.Η.Ε. με την παρουσία των Κ. Σπανούλη, Κ. Γιωτάκου και Στ. Λουμάκη. ενώ τον Λειτουργό εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Φιλίππου.

Θυμίζουμε -κατ' αρχάς- ότι Π.Σ.Α.Φ. και Σ.Π.Ε.Φ. βρίσκονται ήδη σε δικαστική διένεξη με το 7μελής Δ.Σ. του Λ.ΑΓ.Η.Ε.
Η συζήτηση με τον κ. Φιλίππου, ήταν ουσιαστική και απόλυτα χρηστική.

Από την δίωρη σύσκεψη, "κρατάμε" και δημοσιεύουμε μόνο τα κάτωθι:
 • Ο ΛΑΓΗΕ ετοιμάζει και καταθέτει αγωγή κατά ΑΔΜΗΕ για όλα τα μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμα ύψους τώρα 575 εκατ. ευρώ.
 • Ο ΛΑΓΗΕ ετοιμάζει και καταθέτει αγωγή κατά ΔΕΔΔΗΕ για όλα τα μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμα ύψους τώρα 125 εκατ. ευρώ.
 • Ο ΛΑΓΗΕ ετοιμάζει και καταθέτει αγωγή κατά ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για τους οφειλόμενους τόκους υπερημερίας για τις καθυστερήσεις που υφίσταται αυτές τα τελευταία 5 χρόνια.
 • Τα Διοικητικά συβούλια των Π.Σ.Α.Φ. και Σ.Π.Ε.Φ. αποφάσισαν να ασκήσουν πρόσθετη παρέμβαση υπέρ Λ.ΑΓ.Η.Ε. στις αγωγές κατά ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.
 • Ο ΛΑΓΗΕ έχει ήδη καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ επειδή δεν πλήρωνε την ΠΧΠΕΛ το τελευταίο διάστημα.
 • Η ΔΕΗ με βάση την νέα απόφαση της ΡΑΕ για την ΠΧΠΕΛ πρέπει να αποδώσει άμεσα 45 εκατ. ευρώ στον ΕΛΑΠΕ, εξαιτίας των πληρωμών που το τελευταίο διάστημα δεν έκανε.
Σε ότι αφορά το cash flow με τη ΔΕΗ, αναμένεται το αποτέλεσμα την Δευτέρα. Το πλέον πιθανότερο είναι την Τρίτη να έχουμε πληρωμές.

ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ

Γενικώς υπάρχουν δύο κατηγορίες παραγωγών Α.Π.Ε.:
1. Αυτοί που περίμεναν το ...τσουβάλι με τα λεφτά, το απόγευμα της Τρίτης
2. Αυτοί που όταν θα έβλεπαν το τσουβάλι, θα εξακολουθούσαν να λένε: "σόου γουάτ?".
 • Απευθυνόμενοι στους παραγωγούς της 1ης κατηγορίας, τους ενημερώνουμε ότι η ενδεχόμενη πληρωμή "της Τρίτης" δεν θα έλυνε το πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο είναι βαθύτερο.
 • Απευθυνόμενοι στους παραγωγούς της 2ης κατηγορίας, τους λέμε ότι το λογικό σχόλιό τους "σόου γουάτ" έχει μια ακολουθία, μέρος της οποίας διαβάσατε παραπάνω.
Η "αναμπουμπούλα" της μη πληρωμής (ως τώρα) του Ιουλίου -γεγονός αμελητέο, όπως αναφέρουμε παραπάνω- ξέβρασε νοημοσύνες.
Για τον Σύνδεσμο, δεν υπάρχει θέμα "πληρωμής Ιουλίου" αλλά θέμα πληρωμής, τελεία! Πάνω σε αυτό το αντικείμενο προχωρούμε, απολαμβάνοντας την πίστη και αγάπη των 1.500 Μελών.
Η πίστη αυτή, δεν θα διαψευτεί ουδέποτε, διότι το ευρύ φάσμα των 100 και πλέον Μελών που καθοδηγούν τα βήματα του Συνδέσμου, δεν είναι εξαιρετικά έξυπνοι, αλλά έχουν τον μέσο νού.

Και ως γνωστόν, σ' αυτή τη ζωή "την πατάνε" δύο κατηγορίες πολιτών:
- Οι πολύ έξυπνοι και οι ηλίθιοι.
Εμείς, είμαστε απ' τους ..άλλους...!